Ev Dekorasyonu

Çiftlik Evi Restorasyonu ile Gelen Güzellik

Çiftliğin Eski Hali
Çiftliğin Eski Hali

Reader & Swartz Mimarlık, 1970’lere ait bir çiftlik evini modern dokunuşlarla eski güzel günlerine döndürmeyi hayal etmişler. Çiftlik evini düz ve sıkıcı çizgilerinden çıkarıp, modern tasarımın imkanlarıyla çağdaş bir örneğe çevirmişler ve bu tasarım evin sakinlerine hayatlarını ve sağlıklarını geri kazandırmış. Mimarlar evde rutubet ve küf olduğunu buna bağlı olarak sakinlerinde solunum sorunları ortaya çıktığını anlatıyorlar.

Çiftliğin Yeni Hali - 1
Çiftliğin Yeni Hali – 1
Çiftliğin Yeni Hali - 2
Çiftliğin Yeni Hali – 2

Bebe mavisi renklerinde bir dış cephe kaplamasıyla örtülü eski bir çiftlik evi düşünün. Şimdi bir de bu evin modern çizgilerle yeniden şekillendirileceğini hayal edin. Sizce değişim nasıl olurdu?

Çiftliğin Yeni Hali - 3
Çiftliğin Yeni Hali – 3

Amerika’nın Virginia eyaletinin Frederik County bölgesinde yer alan 1970’lere ait bu çiftlik evi, büyük ağaçlarla çevriliydi. Bu ana özellik, herkesi evin tasarruflu olduğu hakkında yanlış fikirlere götürüyordu. Mimarlar ise bu konu hakkında şöyle söylüyor; “evin yeri ve sahiplerinin doğal kaynakları korumayla ilgili tutumları, evin yıkılmaması ve yerinin değiştirilmemesi konusunda bir karar almalarına sebep olmuştu. Tasarım, evin ana çekirdeğini ve iskeletini muhafaza etmek, sağına ve soluna birer kanat ekleyerek dış mekanların kullanımını ve güneşin eve girişini optimize ederek evin ana kütlesini yeniden değerlendirmek üzere düşünüldü.” 

Çiftliğin Yeni Hali - 4
Çiftliğin Yeni Hali – 4
Çiftliğin Yeni Hali - 5
Çiftliğin Yeni Hali – 5

Ev yenilenirken, tasarımdan inşa sürecine kadar tamamen pasif güneşten faydalanmaya elverişli şekilde düşünülmüş. Yüzde yüz yerel malzemeler kullanılmış ve bütünüyle çevre dostu stratejilere uygun olarak yapılmış.

Çiftliğin Yeni Hali - 6
Çiftliğin Yeni Hali – 6

Çiftlik evinin yenilenme sürecini, ev sahiplerinin çevresel bilinçle yaşama tarzının etkilediği çok açık. Etrafta bulunan kütükler evin içinde ve dışında dekor malzemesi olarak kullanılmış. Bu kullanım, eve güçlü bir yapı katarken, doğal olan ile insan yapımının bir sentezini oluşturmuş. Bu sentez tüm tasarımda mimarların göz önünde bulundurdukları bir duruş.

Çiftliğin Yeni Hali - 7
Çiftliğin Yeni Hali – 7

“Mevcut evin çekideği, mutfak, hizmet alanları ve çocukların yatak odaları olarak kullanıldı. Çünkü bu alanlar standart tavan yüksekliğine sahipti. Mutfağın üzerinden itibaren ikinci katı açtık. Bu açma işlemi, evin merkezinde yer alan mutfakla, çocukların alanlarını birbirine bağladı. Ayrıca evin merkezine daha fazla güneş ışığı düşmesini de sağlamış oldu. Eklenen yeni kanatlardan bir tanesi açık bir oturma odası şeklinde, mutfağa ve dış alanlara doğrudan bağlı. Diğer kat ise daha özel odaların yer aldığı bir kısım olarak ayarlandı. Yoga odası, kütüphane ve master suite bu alanda yer alan odalar.”

Gördüğünüz görseller, fotoğrafçı Hoachlander Davis’e ait. Zaman ve para tasarrufunun ilham verici bir bileşimi olması planlanan bu evde sedir ağacı dalları mutfakta ve yoga odasında kullanışmış. Ayrıca evin dış kaplaması da yatay ve dikey olarak sedir ağacı kullanılarak yapılmış.

Çiftliğin Yeni Hali - 8
Çiftliğin Yeni Hali – 8

Bir aile için yeniden hayal edilen bir ev ve bir yaşam. Her şey yerli yerinde değil mi?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu