El Yapımı Mum Nasıl Yapılıyor?
Mum, çoğu zaman dekor amaçlı bazen de ihtiyaçtan dolayı evimizin bir parçası. Dekoratif amaçlı bir sürü mum satılmakta ve bunların bir çoğuda oldukça güzel. Kokuları olsun şekilleri olsun oldukça dekoratif.
Çoğu zaman loş ve romantik bir ortam olması için yakılan, evimizde ışık açmak istemediğimiz zaman aranan ya da elektrikler kesildiği zaman aklımıza gelen mumlar, her evde mutlaka bulunur. Özellikle meyve kokulu olanlar (portakal, mandalina vb. kokulu mumlar) oldukça fazla satılmaktadır. Siz evinize aksesuar amaçlı bir ürün almak için gittiğiniz bir mağazada, en azından 50 çeşit mum görüyorsunuz. Ama bu mağazada satılanların hemen hemen hepsi fabrika üretimi. Yanlış anlaşılmasın, fabrika üretimi olan mumları kötülemek içn söylemiyorum, doğal olarak bu piyasada ürünlerini satmak için, seri üretime geçmeleri gerekir ayrıca oldukça hoş kokulu mumlar ürettikleri bir gerçek.
Peki bu dekoratif amaçlı mumlar nasıl yapılıyor? Fabrika da yapılan seri üretim mumlardan bahsetmiyorum tabi ki. Üzerinde el emeği olan ve yapımı epey bir meşakkatli olan mumlardan bahsediyorum. Seri üretim mumlara kıyasla epey bir pahalı olurlar, öncelikle fiyatından anlayabilirsiniz, el yapımı olup olmadığını. Ya da mum tam olarak simetrik olmaz, zaten simetrik olsa makine üretimi olduğunu anlarsınız, e insanlık hali her zaman tam ayarında yapamayacaktır. Genellikle butik tarzında mağazalarda bulabilirsiniz. Büyük firmaların mağazalarında çok fazla görmezsiniz. Ama emin olun el yapımı mumları yakmaya kıyamazsınız.
Sizlere ne kadar zor ve uğraştırıcı bir iş olduğunu göstermek amacıyla ayrıca ne kadar güzel olduğunu da görmeniz açısından alttaki videoyu paylaşıyorum.