Mutfak

Akrilik Mutfak Tezgahı

Akrilik mutfak tezgahları genellikle sert yüzeyli mutfak tezgahları ana kategorisi altında değerlendirilir. Çok farklı markaların akrilik mutfak tezgahı ürettiğini ve sattığını biliyoruz. Her marka kendi akrilik ürününü farklı bir isim altında piyasaya sürüyorlar. Dolayısıyla her birinin kendi ürününü farklılaştıran karakteristik özellikleri de olabiliyor. Akrilik mutfak tezgahı 1950’lerde yükselişe geçmiş, 1960’larda en yoğun dönemlerini yaşamıştı. Ancak 1990’lar ve 2000’lerde daha lüks görünen mermer ve granit materyallerinin yükselişiyle akrilik mutfak tezgahları geriledi ve neredeyse yok oldu. Günümüzde akrilik mutfak tezgahları yeni bir ivme kazandı çünkü son teknolojik gelişmeler akrilik mutfak tezgahlarının çok farklı renklerde üretilmesine imkan sağlıyor. Yine gelişen teknikler akrilik tezgahların daha pahalı olan materyallerle bire bir aynı görünümde, modeller ve dokular açısından yüksek benzerliklerde üretilmesini mümkün kılıyor.

Akrilik Mutfak Tezgahı Modelleri

Akrilik Mutfak Tezgahlarının Fiyatı

Akrilik mutfak tezgahı için tamamlanmış metrekare (tezgah tipi ürünler için genelde metretül olarak da belirtilebilir) fiyatı ortalama 150 TL den başlıyor. Malzemeye ve bölgeye göre değişkenlik gösterebilmek üzere fiyatlar 1.000 TL ye kadar çıkabiliyor. Fakat ortalama bir mutfak tezgahının fiyatı İstanbul’ da örneğin 400 TL civarı.

Akrilik Mutfak Tezgahı Modeli Corian

Akrilik mutfak tezgahlarının kalitesi yükseldikçe mutfaklarını yenilemek isteyenlerin bazı ek maliyetlerle karşılaşma ihtimalleri artıyor. Tezgah duvarı gibi ekstra malzemeler, yapıştırıcılar ve bağlantı malzemeleri akrilik mutfak tezgahlarının metrekaresi için 10 lira gibi bir maliyet doğuruyor. Akrilik mutfak tezgahı yapımında çalılşan ustaların ortalama saatlik ücreti ise 120 lira civarındadır. Eğer ev sahibi lavabo ve diğer aksesuarların da akrilik tezgahı yapan ustaya taktırmak isterlerse tabii olarak işçilik maliyetleri de artacaktır. Mutfak dolapları ile mutfak tezgahı arasında kalan duvara yapılan kaplamalar ilk fiyatlara dahil değildir. Yine bu kısmın da akrilik ya da farklı bir malzeme ile kaplanması projenizin maliyetini yükseltir. Normal tezgah kısmından daha ince bir malzeme kullanılsa da metrekare bazında düşündüğünüzde bu kısmın kapanması için önemli bir materyal kullanılır. Karışık figürler içeren bir akrilik mutfak tezgahı veya iki katmanlı bir akrilik tezgah kullanmak isterseniz, bu işlemler hem maliyet hem de harcanan zaman bakımından projenizi büyütmeniz gerekecektir.

MALZEMELER

Ev sahiplerinin mutfaklarını ya da banyolarını yeniden yaptırırken akrilik mutfak tezgahı tasarımları arasından seçebilecekleri bir çok alt kategori mevcuttur. Akrilik mutfak tezgahları, reçine, plastik, epoksi ve sıkıştırılmış cam gibi bir çok maddenin özel oranlarda birbiriyle karıştırılması ile üretilir. Akrilik mutfak tezgahlarının alt kategorilerinden başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Akrilik Mutfak Tezgahı Modelleri

Katı Reçine Bazlı Akrilik Mutfak Tezgahları: Bu tip akrilik mutfak tezgahlarında en çok kullanılan türdür. Sert yüzey renk pigmentleri eklenmiş akrilik reçineden üretilmektedir. Çoğunlukla mutfak tezgahı olarak kullanılır ancak banyo kullanımları da görülmektedir.

Arkadan Aydınlatmalı Reçine Bazlı Akrilik Mutfak Tezgahı: Bu akrilik mutfak tezgahı türünde, yüzeye gömülmüş LED aydınlatmalar mevcuttur. Ayrıntılı işlerde ve ışık gerektiren çalışmalarda tezgah altından aydınlatma kullanılabilmektedir. Bu türün de banyo kullanımı mevcuttur.

Gömme Akrilik Mutfak Tezgahları: Geri dönüşümlü cam ya da kullanılmış seramik-porselen parçaları küçük parçalara ufalanarak reçine içine katılır ve tezgah bu şekilde oluşturulur. Her üretici farklı oranlarda farklı materyaller karıştırarak bu tezgahı elde edebilirler. Bu karışıma renk pigmentleri katılarak farklı renklerde yüzeyler ortaya çıkarılır.

Mineralleştirilmiş Akrilik Tezgahlar: Üreticiler ufalanmış quartz gibi farklı madenleri reçineye karıştırırlar. Bitmiş ürün doğal taş gibi görünebilir ancak akrilik yüzeylerin avantajına da sahiptirler.

Granit Karışımlı Akrilik Mutfak Tezgahları: Bu tezgah türünün karışımında %95 oranında granit, %5 oranında reçine kullanılır. Reçine, granit yüzeye dayanıklılık katar. Saf granit yüzeylere göre bakımı kolaydır. Montajı da saf granite göre daha kolaydır.

UYGULAMALAR

Bu akrilik mutfak tezgahı türlerine ek olarak, evlere uygulanmadan önce akrilik tezgahlara yapılabilecek 3 işlem daha vardır. Sayacağımız işlemlerin hepsini her üreticide bulamayabilirsiniz, biraz araştırma ve biraz da şansa ihtiyacınız olabilir. Bu tipleri şöyle sıralayabiliriz;

Akrilik Mutfak Tezgahı Mermer

Mat Uygulama: Mat uygulama arkadan aydınlatmalı akrilik mutfak tezgahları için idealdir. Mat yüzey ışığı daha orantılı yayar. Yine yüksek mineral oranlı akrilik mutfak tezgahlarına da mat uygulama yapılabilir. Fakat mat uygulamanın dezavantajları da var. Örneğin parmak izleri ya da su lekeleri mat yüzeylerde daha çok göze çarpabiliyor.

Yarı Parlak-Yarı Mat Uygulama: Bu uygulama akrilik mutfak tezgahları için en popüler uygulamadır. Bu uygulama akrilik içine eklenen materyalleri ön plana çıkarır. Görüntüyü daha hoş hale getiren ışık yansımalarını da bu uygulamayla elde edebilirsiniz.

Parlak Uygulama: Parlak akrilik mutfak tezgahları yüzeydeki renk pigmentlerini ön plana çıkarır. Temizliği daha kolaydır. Bu uygulama fayans alaşımlı akrilik yüzeylerde de kullanılmaktadır.

Akrilik Mutfak Tezgahı Corian

Yurt dışı menşeli en popüler markaları ve üreticileri şu şekilde sıralayabiliriz. DuPont Corian, Aristech Acrylics, Soapstone, Avonite, Formica Solid Surfacing, Cerata, Florenata, Wilsonart Gibraltar, Swanstone, Centura, Lippert Corp., Meganite, Staron, Askilan and HI-MACS by LG Hausys. Bu şirketlerin her biri çok çeşitli tarz ve renklerde ürünlere sahipler. Çoğu anlaşmalı servislerle çalışıyorlar ve eğer ürünlerin garantileri olsun istiyorsanız aldığınız markanın lisanslı servisine montaj yaptırmak durumundasınız.

AKRİLİK MUTFAK TEZGAHLARININ AVANTAJLARI

 

Akrilik Mutfak Tezgahı Çeşitleri

Akrilik mutfak tezgahları kullanışlı mı?

Akrilik mutfak tezgahları gözeneksizdir. Bu sayede hijyeniktirler ve mutfakta bakterilerin üremesini engellerler. Aynı zamanda rutubeti ve küfü barındırmazlar. Akrilik mutfak tezgahları çok güçlü ve mukavemetli olduklarından dolayı, bu tezgahlar üzerinde ağır ev aletlerini ve fırınları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bağlantı yerleri olmayan bu tezgahlar silmeyi, temizlemeyi oldukça kolaylaştırır. Akrilik mutfak tezgahları fiyat farkı olmaksızın istenen şekillerde ve kıvrımlı olarak da üretilebilir. Yine mutfak lavaboları bağlantısız olarak tezgahlara entegre edilebilir. Yani tek parça bir görünüm isterseniz akrilik mutfak tezgah uygulamalarında bu da mümkün olabilmektedir. Akrilik mutfak tezgahları lekelere karşı dayanıklıdır, temizliği kolaydır, sadece bir kumaş parçası ile su ve sabun bir çok kirin temizliğini mümkün kılar.

Akrilik mutfak tezgahları, uluslararası GreenGuard Indoor Air Quality sertifikalarına sahiptir. Akrilik tezgahlar, mutfağınızın duvarları, yer döşemeleriniz ve diğer eşyalarınızla kombinasyon yaratmak açısından çok farklı renk ve desen çeşitleriyle üretilebilir. Aynı durum banyolarda kullanılan akrilik banyo tezgahları için de geçerlidir. Akrlik tezgah üretiminde zaman içinde sert yüzeyler yaratabilmek için geri dönüştürülmüş plastik ve reçine kullanımını mümkün kılan teknolojik gelişmeler olmuştur. Tüm bu gelişmelere rağmen hala ürünler limitli sayılır, gelecekte ise ürün skalasının genişleyeceği tahmin edilmektedir.

AKRİLİK MUTFAK TEZGAHLARININ DEZAVANTAJLARI

Mutfağınızı ya da banyonuzu yenilerken akrilik tezgahları kullanmanızın bir çok nedeni varken, bu materyallerin bazı olumsuzlukları da söz konusu. Akrilik mutfak tezgahlarının çoğu önemli çevresel etkilere sahiptir. Akrilik tezgahların önemli bir kısmı yenilenemeyen enerji kaynaklarıyla üretilmektedir. Ayrıca üretimlerinde de hatrı sayılır bir enerji kullanımı gerekmektedir.

Akrilik Mutfak Tezgahı

Akrilik mutfak tezgahları ısıdan zarar görürler. Bir çok üretici sıcak yüzeylerle akrilik tezgahların doğrudan temasını tavsiye etmezler. Nihale kullanımı ve ısı kaynaklarına yakın noktalarda zararı engelleyici malzemelerin varlığı zararın önüne geçmek için mühimdir.

Akrilik mutfak ve banyo tezgahlarının diğer bir olumsuz özelliği ise vuruklara ve sıyrıklara, derin çiziklere karşı duyarlı olmalarıdır. Üreticiler akrilik mutfak tezgahları üzerinde doğrudan kesme ve doğrama işlemleri yapmamayı, mutlaka doğrama ve dilimleme işlemleri esnasında kesme tahtası kullanmayı tavsiye etmektedirler.

Yapay bir malzeme olmasına rağmen akrilik mutfak tezgahları, görece pahalıdır. Neredeyse granit gibi lüks malzemelerin maliyetine yakın bir maliyete şimdiden razı olmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu